Buletin

“SAYA RASA TERTIPU” – MR.BEAN JADI PUNCA JUALAN EV DI UK TERBANTUT

Rowan Atkinson atau lebih dikenali sebagai Mr. Bean dituduh sebagai penyebab terhambatnya penjualan kereta elektrik di UK.

Berdasarkan laporan dari Telegraph pada Isnin, 12 Februari 2024, Mr. Bean sebenarnya telah menulis pendapatnya dalam satu artikel di The Guardian.

Dalam artikel berkenaan, aktor ini menyatakan bahawa beliau berasa “ditipu” selepas menggunakan kereta elektrik.

“Saya suka kereta elektrik dan saya merupakan pengguna awal. Tetapi saya semakin berasa ditipu,” tulis Rowan Atkinson pada 23 Jun 2023.

“Saya membeli hibrid pertama saya 18 tahun lalu dan kereta elektrik tulen pertama saya sembilan tahun lalu walaupun infrastruktur pengecasan EV kami yang lemah,” tulisnya.

“Kenderaan elektrik mungkin tidak berjiwa, tetapi ia menakjubkan – pantas, senyap, dan sehingga baru-baru ini, sangat murah untuk dikendalikan.

“Tetapi seiring berjalannya waktu, saya rasa sedikit tertipu,” sambungnya.

Tetapi dalam tulisannya, beliau berkata kereta elektrik bukanlah satu cara untuk memperbaiki alam sekitar.

Beliau memetik Volvo, di mana pelepasan gas rumah hijau semasa pengeluaran kereta elektrik hampir 70 peratus lebih tinggi berbanding ketika mengeluarkan kereta petrol.

Menurutnya, bateri litium-ion adalah penyebabnya, yang dianggarkan hanya bertahan lebih daripada 10 tahun.

“Banyak lagi cara tenaga boleh diperbaharui, selain memberi tumpuan kepada kenderaan elektrik,” tambahnya.

“Kita mesti terus membangunkan hidrogen dan juga bahan api sintetik untuk menyelamatkan baki kereta lama yang masih banyak untuk diberikan.”

Nampaknya, tulisan Mr Bean dianggap sebagai salah satu halangan utama yang dihadapi oleh kerajaan British dalam menghentikan penggunaan kereta konvensional.

Padahal negara tersebut mempunyai sasaran untuk menghentikan penjualan kenderaan petrol dan diesel menjelang 2035.

“Amat memalukan bahawa semakan fakta tidak dibuat, jadi perlu ada standard editorial yang tinggi,” jelas Green Alliance.

Bagaimanapun, mereka mengakui kenderaan elektrik masih mempunyai banyak cabaran untuk dibangunkan.

“Terdapat banyak sebab seperti kekurangan stesen pengecasan, harga kereta masih mahal dan memerlukan konsistensi dari pihak Kerajaan.”

Google ads
Back to top button