Artikel Pilihan

TAHUKAH ANDA 60% PEMANDU SERVIS KERETA TAK IKUT JADUAL?

Menurut tinjauan pelincir enjin Bosch Automotive Aftermarket Malaysia (Bosch AA) baru-baru ini yang meninjau 1036 pemandu Malaysia, 99 peratus pemandu Malaysia menyedari bahawa minyak enjin diperlukan untuk kereta berfungsi dengan baik, namun 60 peratus daripada mereka tidak menyimpan jadual tetap untuk penyelenggaraan minyak enjin.

Minyak enjin sangat penting untuk memastikan enjin kereta beroperasi dengan baik. Ia melincirkan bahagian-bahagian yang bergerak enjin, dengan itu mengurangkan kesan geseran seperti haba, haus dan lusuh bahagian enjin.

Minyak enjin juga melindungi enjin daripada kakisan dan berkarat, menyejukkan suhu operasi enjin dan membantu menghilangkan bahan cemar seperti kotoran dari bahan bakar dan jelaga dari pembakaran yang tidak lengkap. Kualiti tinggi, minyak enjin yang sesuai memastikan kelancaran larian dan panjang umur enjin kereta.

“Mematuhi penukaran minyak secara rutin adalah penting untuk prestasi dan “kesihatan” kereta anda. Sekiranya minyak tidak diganti secara rutin, anda akan mula melihat pelbagai masalah – isu paling biasa enjin menjadi terlalu panas dan senario kes terburuk ialah penggantian enjin yang sangat mahal.

“Selang standard untuk penggantian minyak pelincir ialah  setiap 8,000km atau enam bulan yang mana lebih dahulu untuk sintetik penuh. 5,000km atau enam bulan untuk semua jenis minyak dan kenderaan yang lebih berusia.

Kami menasihatkan selang waktu yang disyorkan pengeluar kenderaan dan spesifikasi minyak enjin “, seperti yang dijelaskan oleh Encik Pang Yoon Kong, Pengurus Negara Bosch AA Malaysia.

Empat petua mudah penyelenggaraan minyak enjin untuk pemilik kereta

  • Periksa dipstick untuk tahap dan warna minyak enjin sekali sebulan
  • Periksa tempat letak kereta anda untuk sebarang tanda kebocoran minyak di atas lantai
  • Sentiasa ikut cadangan pengeluar kenderaan untuk jenis minyak enjin yang sesuai untuk kereta anda
  • Perhatikan bunyi enjin yang aneh, penggunaan bahanapi yang tinggi dan prestasi kereta yang   menurun

“Jika anda dapati bunyi enjin yang kasar, penggunaan bahanapi yang lebih tinggi daripada biasa, atau warna minyak enjin telah menjadi hitam semasa pemeriksaan dipstick walaupun tahap pelincir masih tinggi, sila periksa kereta anda dengan segera. Ini adalah tanda-tanda masalah masalah enjin yang mungkin disebabkan oleh beberapa faktor seperti gasket bocor “, tambah En. Pang.

Terdapat tiga jenis minyak enjin – mineral, semi sintetik, dan sintetik sepenuhnya. Minyak mineral umumnya berasal daripada minyak mentah halus, manakala minyak sintetik sepenuhnya dibuat buatan manusia di makmal; minyak semi-sintetik adalah campuran kedua-dua. Setiap enjin berbeza; Oleh itu, adalah penting untuk menggunakan gred minyak enjin yang sesuai berdasarkan spesifikasi enjin kereta seperti yang disyorkan oleh pengeluar kenderaan.

Bosch, sebuah syarikat automotif yang mempunyai pengalaman lebih 130 tahun, menggesa semua pemandu Malaysia untuk memeriksa tahap minyak enjin mereka secara berkala dan memastikan jadual perkhidmatan pada perubahan minyak enjin untuk mengelakkan gangguan kepada rancangan perjalanan terutama pada musim perayaan. Prosedur ini mudah, murah dan akan memanjangkan jangka hayat enjin kereta, pemanduan yang lebih lancar dan mengurangkan risiko pembaikan yang mahal.

Bosch AA menawarkan pelbagai minyak enjin untuk semua kereta penumpang yang direka khusus untuk mengoptimumkan perlindungan enjin pada jarak suhu yang luas dan dengan kestabilan pengoksidaan yang tinggi yang sesuai untuk iklim tropika seperti Malaysia.

Pelbagai minyak enjin Bosch boleh didapati di Lazada menerusi pautan di https://bit.ly/2TBTGPo.

Google ads
Back to top button