Buletin

TOYOTA UJI HIACE BERKUASA HIDROGEN DI AUSTRALIA

Toyota baru-baru ini mendedahkan bahawa ia telah mula menguji kenderaan berkuasa hidrogen di Australia, menggunakan van komersial Hiace.

Menurutnya, pilihan Hiace adalah strategik, terutamanya didorong oleh seni bina kenderaan, di mana ia memudahkan penempatan tangki hidrogen, memastikan kesan minimum pada ruang dan muatan.

Hiace prototaip inovatif ini dikuasakan enjin petrol turbo V6 yang diubah suai, disesuaikan untuk gas hidrogen melalui sistem suntikan terus bagi mematuhi piawaian pelepasan Euro VI.

Mempunyai kuasa 160hp dan tork 354Nm, enjin itu menggerakkan roda belakang dengan ketepatan, berkat transmisi automatik sepuluh kelajuan.

Teknologi ini memanfaatkan kepakaran Toyota dalam penyimpanan hidrogen, peningkatan pembakaran, dan potensi integrasi hibrid.

Tambahnya lagi, Toyota akan berusaha untuk meningkatkan kepraktisan dan kebolehkendalian di jalan awam.

“Kami berada di peringkat di mana kami menyasarkan untuk pengkomersilan dengan menggunakan kenderaan hidrogen,” kata Naib Presiden Eksekutif, Hiroki Nakajima.

Toyota menilai bahawa Australia adalah lokasi yang sesuai untuk melakukan ujian kerana ia mempunyai banyak stesen mengisi minyak hidrogen.

Google ads
Back to top button