Buletin

HONDA CR-V E:PHEV DIPERKENAL SECARA RASMI DI CHINA, 147HP, HARGA BERMULA RM160K

Dongfeng Honda secara rasminya memperkenalkan Honda CR-V e:PHEV di pasaran China, dilengkapi dengan sistem kuasa hibrid dwi-motor i-MMD generasi keempat.

Dari segi penampilan, model ini tidak mempunyai perbezaan ketara berbanding model biasa. Mungkin satu-satunya perbezaan ketara ialah port pengecasan pada satu sisi fender kereta.

Bahagian belakang kereta itu mengagumkan dengan gugusan lampu belakang berbentuk “L”, selain kemasan cermin depan rekaan moden yang cukup menarik perhatian. Model ini juga memuatkan 2 ekzos trapezoid bersalut krom palsu.

Tidak hanya luaran, bahagian dalaman juga tiada sebarang perubahan kecuali tombol gear telah digantikan dengan butang elektronik.

Honda CR-V e:PHEV ini dilengkapi dengan skrin LCD 10.2 inci, skrin sentuh tengah terapung 10.1 inci sementara lubang penghawa dingin dilanjutkan pada papan pemuka dengan grid sarang lebah.

Selain itu, terdapat skrin paparan maklumat stereng HUD, penyaman udara automatik 2 zon, pemanasan / pengudaraan tempat duduk hadapan, pemanasan tempat duduk belakang, pemanasan stereng, pengecasan tanpa wayar, dan sistem audio Bose 12 pembesar suara.

Dari segi kuasa, CR-V e:PHEV dipacu oleh sistem kuasa hibrid plug-in yang terdiri daripada enjin empat silinder aspirasi semula jadi 2.0L dan motor elektrik.

Output maksimum enjin ini mencapai 147Hp dan 138Nm, sementara motor elektrik menghamburkan kuasa 181Hp dan 335Nm.

Ia turut dilengkapi dengan bateri litium ternary serta mempunyai sistem transmisi CVT, di mana boleh bertukar secara automatik antara mod pemanduan elektrik tulen, hibrid dan enjin.

Untuk rekod, prestasi penggunaan bahan api komprehensif adalah serendah 1.61L/100km manakala hayat bateri maksimum mencapai jarak gerak sehingga 916km.

Untuk harga pula, Honda CR-V e:PHEV 2023 boleh didapatkan pada harga bermula RM160,580. – Automachi

GALERI:

Google ads
Back to top button