Artikel PilihanBuletin

INOVASI FORD 111 TAHUN

Pada tahun 1903, Henry Ford dan 11 orang pelabur asal telah menandatangani perjanjian untuk menubuhkan Ford Motor Company. Apa yang mereka ada hanyalah satu impian, wang tunai sebanyak $28,000 dan beberapa buah peralatan. 

Henry Ford With 1921 Model T

Sejak Model T pertama mereka yang “‘meletakkan dunia di atas roda” – Ford sering menjadi peneraju dalam banyak aspek industrI automotif. Warisan inovasi ini telah membawa kepada pelbagai kemajuan hebat pada kenderaan. Terbaharu, Ford bertanggungjawab dalam menghasilkan teknologi-teknologi baharu dan perintis seperti enjin EcoBoost yang penuh kuasa.

Inovasi-inovasi Penting Ford

Ford-innovation-mekanika (1)

Pengilangan

Pada tahun 1913, bagi membantu memenuhi permintaan terhadap Model T, Henry Ford telah memberi perhatian untuk menambah baik proses pengilangan. Saluran pemasangan bergerak mungkin satu sumbangan terhebat Ford Motor Company terhadap proses pengilangan automotif.

Ford-innovation-mekanika (10)

Ia membolehkan pekerja untuk berada di satu tempat dan melakukan tugas sama secara berulang-ulang ke atas kenderaan berbeza yang melalui mereka.

Proses ini membantu Ford mengatasi para pesaingnya dan dapat menghasilkan “kereta yang sangat mampu milik sehinggakan tiada orang yang berpendapatan bagus tidak mampu memilikinya.”

Ford-innovation-mekanika (9)

Keselamatan

Rekod prestasi Ford dalam memperkenalkan ciri-ciri keselamatan termaju bermula pada tahun 1927, apabila syarikat mula menghasilkan kaca tingkap bersalut plastik yang pertama.

Perubahan besar juga berlaku pada tahun 1956 apabila tali pinggang keselamatan mula dipasang di kilang.Pada tahun 1999, Ford menjadi syarikat pertama yang memperkenalkan beg udara untuk perlindungan kepala dan dada pemandu pada kenderaannya. Pada tahun yang sama, Ford membangunkan BeltMinder™, teknologi amaran penggunaan tali pinggang keledar yang diambil mudah oleh kebanyakan pemandu pada hari ini.

Ford-innovation-mekanika (5)

Teknologi itu menerima pujian daripada Pentadbiran Keselamatan Trafik Lebuh Raya Kebangsaan Amerika Syarikat kerana ia telah meningkatkan penggunaan tali pinggang keledar dalam kalangan pemandu.

Antara inovasi keselamatanterbarutermasuklah Active City Stop yang membantu mengurangkan risiko pelanggaran ketika memandu pada kelajuan rendah. Sistem itu memantau trafik yang tidak bergerak di hadapan dan akan membrek secara automatic sekiranya ingin berlaku pelanggaran.

Ford-innovation-mekanika (8)

Sebagai tambahan, Blind Spot Information System atau BLIS Ford meningkatkan kepekaan pemandu dengan member amaran apabila melepasi kenderaan yang berada dalam titik buta mereka menerusi lampu isyarat LED pada cermin sisi. Kedua-dua teknologi ini dipasang pada Ford Focus serba baharu di pasaran Asia Pasifik.

Ford-innovation-mekanika (7)

Rangkaian Kuasa

Salah satu pencapaian terkini Ford ialah enjin 1.0 liter  EcoBoost. Ia merupakan enjin bersesaran kecil dalam keluarga enjin EcoBoost global yang turut merangkumi enjin 1.6 dan 2.0 liter empat silinder serta dua varian enjin 3.5 liter V6.

Biarpun kecil, enjin1.0 liter EcoBoost mampu menjana kuasa mencecah 125PS untuk menyaingi enjin 1.6 liter konvensional, pada masa yang sama menjimatkan penggunaan bahan api.

Ford-innovation-mekanika (11)

Membuktikan bahawa saiz tidak penting, enjin1.0 liter EcoBoost mencatat pencapaian mengagumkan apabila memenangi angerah enjin terbaik antarabangsa (International Engine of the Year) selama dua tahun berturut-turut pada tahun 2012 dan 2013. Para pemandu di Asia Pasifik boleh merasai sendiri kuasa enjin ini pada kenderaan seperti Fiesta baharu.

Ketika Ford meraikan sejarah 111 tahunnya pada bulan Jun ini, komitmen tidak berbelah-bahagi syarikat terhadap inovasi terus meletakkan jenama ini berada di posisi yang kukuh di pasaran Malaysia dan di seluruh dunia, ketika ia terus maju dalam industry automotif secara keseluruhannya.

Google ads

admin

mekanika.com.my / permotoran gaya baru untuk generasi baru.
Back to top button