Buletin

KIA, HYUNDAI SASAR JUALAN GLOBAL 7.44 JUTA UNIT TAHUN INI

Pengeluar kereta asal Korea Selatan, Hyundai Motor Co dan sekutunya, Kia Corp meramalkan jualan global gabungan mereka akan meningkat kira-kira 2 peratus pada 2024.

Walaupun jualan tahun lepas tidak mencapai sasaran, namun kedua-dua syarikat berkenaan yakin dengan sasaran baharu.

Bagi sasaran baharu, Hyundai dan Kia menyasarkan jualan global sebanyak 7.44 juta kenderaan tahun ini.

Untuk rekod, kedua-duanya menjual 7.3 juta kenderaan pada 2023, kira-kira 3 peratus kurang daripada sasaran gabungan mereka sebanyak 7.52 juta.

Menurutnya, sebahagian besarnya disebabkan oleh persekitaran ekonomi yang sukar, termasuk kenaikan kadar faedah dan inflasi.

Kia bagaimanapun menjual 3.09 juta kenderaan di seluruh dunia pada 2023, mencatat rekod jualan global tahunan baharu.

Prestasi tahunan terbaik Kia sebelum ini adalah pada 2014, dengan jualan sebanyak 3.04 juta unit.

Penganalisis berkata sasaran jualan tahun 2024 bagi kedua-dua syarikat nampaknya boleh dicapai, tetapi isu ekonomi, termasuk kadar faedah yang tinggi, serta peningkatan insentif akan memberi kesan kepada permintaan serta keuntungan.

Hyundai menyasarkan peningkatan 0.6 peratus dalam jualan global tahunan kepada 4.24 juta kenderaan, manakala Kia menetapkan sasaran jualannya pada 3.2 juta unit, meningkat kira-kira 4 peratus berbanding tahun lepas.

“Nampaknya matlamat Hyundai nampaknya lebih konservatif berbanding Kia … Kia bersedia untuk melancarkan kenderaan elektrik baharu tahun ini.

“Tetapi kita perlu mengambil kira bagaimana pertumbuhan perlahan jualan EV global baru-baru ini akan meningkat,” kata seorang penganalisis di Kiwoom Securities, Shin Yoon -chul.

Google ads
Back to top button