Artikel Pilihan

PETRONAS MIE RACING HONDA – GANDINGAN HEBAT DIANTARA PETRONAS DAN JUGA HONDA CBR1000RR-R

Dalam dunia perlumbaan motosikal, satu perkara yang kita semua harus persetujui ialah, mana – mana motosikal yang menggunakan livery Petronas, automatik akan menjadi lawa di pandangan mata.

Dan kini, livery Petronas sekali lagi bakal dilihat dalam saingan Kejohanan Dunia Superbike (WSBK) bermula musim ini. Pasukan yang dikenali Petronas MIE Racing Honda ini akan menggunakan livery Petronas dengan warna Hijau Petronas / Putih. Menariknya juga, pasukan Petronas MIE Racing Honda ini bakal menggunakan khidmat Hafiz Syahrin buat musim keduanya dalam saingan WSBK 1000 manakala Adam Norrodin turut bakal beraksi dengan pasukan yang sama dan beraksi dalam kelas WSSP 600.

Dan untuk WSBK 1000, jentera yang dipilih adalah sebuah model Superbike yang cukup terkenal dalam pasaran. Falsafah asas Kejohanan Dunia Superbike sentiasa mudah: mulakan dengan motosikal berasaskan pengeluaran dan ubah suainya untuk prestasi maksimum di trek.

Dan konsep itu sangat berkesan apabila platform yang dipilih itu ialah model Honda CBR1000RR-R Fireblade SP 2020.

Fireblade yang serba baharu menandakan lembaran baharu dalam sejarah tersohor motosikal itu. Kehebatan pengendalian yang terkenal, keseimbangan seta kestabilan masih unik, tetapi CBR1000RR-R SP 2020 ini tetap menawarkan tahap prestasi yang fokus terhadap trek.

Walaupun kejuaraan WSBK ini berasaskan model pengeluaran, malah jentera SuperSport pengeluaran Honda menggunakan teknologi yang diperoleh daripada dunia prototaip perlumbaan Grand Prix.

Enjinnya, sebagai contoh, menggunakan teknologi MotoGP Honda RC213V, CBR1000RR-R Fireblade SP ini  dipacu oleh enjin empat silinder sebaris paling berkuasa yang pernah dibina oleh Honda.

Ringkas cerita, ada beberapa komponen dan juga talaan telah berilhamkan daripada teknologi MotoGP, yang diambil daripada model RC213V-S sendiri.

Jentera Honda CBR1000RR-R Fireblade SP 2020 ini mampu memberikan kuasa maksimum 160kW pada 14,500rpm dan tork puncak 113Nm pada 12,500 RPM. Malah berat jentera ini hanya 201kg menjadikannya cukup ideal diantara nisbah berat dan juga kuasa.

Dari segi konfigurasi enjin, susun atur sebaris 4, dengan dimensi depan-ke-belakang yang pendek, memastikan enjin berprestasi ultra-tinggi sambil membenarkan pembungkusan keseluruhan yang sangat padat.

Bingkai juga telah dioptimumkan, meningkatkan ketegaran kilasan sebanyak 9% untuk meningkatkan pengendalian pada kelajuan selekoh litar dengan lebih jitu. Manakala ketegaran sisi dikurangkan sebanyak 11% dengan mengambil kira jarak roda yang lebih panjang dan lengan ayun yang lebih panjang, bagi mendapatkan cengkaman dan rasa yang lebih baik ketika melalui dan keluar dari selekoh.

Sistem ampaian jentera ini juga telah menggunakan daripada Öhlins dengan kawalan elektronik separa aktif generasi kedua yang menampilkan fork 43mm NPX dan juga bahagian belakang menggunakan Öhlins TTX36 Smart-EC. Sistem brek menggunakan jejari empat omboh Brembo Stylema baharu dan juga angkup monoblok Brembo di bahagian belakang, sama seperti yang digunakan pada model RC213V-S. Dan akhir sekali, model yang power dan laju ini telah dipasangkan sistem ekzos titanium Akrapovic yang ringan. Bunyi dan pergi sama – sama sedap orang kata.

Mungkinkah gabungkan kesemuanya mampu menjadikan model CBR1000RR-R Fireblade SP membentuk pakej untuk membina jentera perlumbaan yang menang. Kita tunggu aksi pasukan Petronas MIE Racing Honda ini.

BACA : SUPERBIKE HONDA CBR1000RR-R FIREBLADE MENAKJUBKAN – HAFIZH SYAHRIN

BACA : TIADA LAGI PETRONAS SRT. MUSIM BAHARU DIKENALI SEBAGAI RNF MOTOGP RACING

Google ads

B K

Back to top button