Artikel PilihanMotosikal

KTM AKAN KEKAL PAKAI CHASIS TRELLIS DALAM MOTOGP

Ketua Pegawai Eksekutif KTM, Stefan Pierer berkata, pasukan MotoGPnya tidak akan berputus asa pada konsep chasis trellis uniknya, dan beliau juga telah mengkritik pasukan Ducati kerana beralih dari rekabentuk asal pada tahun 2012.

Pengeluar motosikal Austria itu adalah satu-satunya di dalam grid MotoGP yang tidak menggunakan casis berkembar berkembar aluminium (twin spar) konvensional, malah pada permulaan musim ini, bos motorsport KTM, Pit Beirer mengisytiharkan meninggalkan bingkai tubularnya adalah “bukan pilihan”.

Ducati juga menggunakan chassis keluli trellis apabila menyertai perlumbaan grand prix pada tahun 2003, dan juga mereka berjaya menerusi konsep itu pada tahun 2007 dengan Casey Stoner – satu-satunya kejayaan MotoGP.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2009, pembuat motosikal Itali itu telah beralih kepada rekabentuk chasis gentian karbon dan kemudian pada tahun 2012 ia menyertai saingan Jepun menggunakan casis aluminium dalam usaha membantu Valentino Rossi.

Walaupun diragui oleh pasukan lain yang yakin bahawa KTM lambat laun akan meninggalkan gaya chasis yang unik itu jika mahu berjaya dalam MotoGP, Pierer terus optimis bahawa syarikatnya akan terus menggunakan bingkai keluli trellis.

Beliau juga menegaskan bahawa beliau mahu mesin perlumbaan KTM menyerupai motosikal jalan raya.

“Jika kita mengikuti jalan Ducati, kita akan kalah,” Pierer memberitahu Autosport.

“KTM terlibat dalam perlumbaan kerana dua sebab. Pertama, untuk berinovasi, dan kemudian kami mahu menjual motosikal.

“Motosikal MotoGP Ducati tidak ada kena mengena dengan yang anda boleh beli di kedai-kedai. Jika anda melihat angka jualan mereka [53,000 unit yang dijual pada tahun 2018] dan kami [261,000 unit] …

“Bagi saya, perlumbaan bukan hanya mengenai emosi, sebab itulah motto saya ‘menang pada Ahad, menjual pada hari Isnin’.”

Pierer juga menegaskan bahawa konsep rangka besi adalah prinsip KTM dalam menguasai bidang disiplin motorsport yang lain, sesuatu yang dia yakin juga dapat dicapai dalam MotoGP.

“Kami tidak akan mengetepikan casis tiub trellis kerana ia adalah salah satu kelebihan utama motosikal kami,” katanya.

“Anda mendapat fleksibiliti dan menurunkan berat kerangka secara keseluruhan. Sebab itu kami menguasai sukan motosikal dalam banyak acara.

“Apa yang perlu untuk mencapai matlamat ini adalah anda perlu mempunyai orang yang betul dalam kedudukan yang betul.

“Kami memerlukan 11 tahun untuk menang di Supercross, tetapi apabila kami berjaya, kami memenangi lima tahun gelaran berturut-turut.

“Kami memerlukan tujuh tahun untuk melakukan perkara yang sama di Dakar, dan kini kami telah mengutip 18 gelaran berturut-turut.

“Kami mungkin memerlukan 10 tahun, tetapi lambat laun kami akan menguasai MotoGP juga.”

Google ads
Back to top button