Stail

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

Judul: How to Train Your Dragon 2
Genre: Animasi/aksi pengembaraan
Pengarah: Dean DeBlois
Pelakon (suara): Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera, Cate Blanchett dan Djimon Hounsou.
Bintang: ****

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

Ini satu pengakuan tulus. Naskhah ini membawa seribu rasa kemanisan dan ia sukses menerobos menyentuh sehingga jauh ke dasar hati serta nurani.

Keterlaluan? Tidak sama sekali. Kebanyakan filem sekuel dihasilkan atas sebab komersial. Tidak kira sama ada  filem itu perlu ditampilkan sekuel atau tidak sebenarnya.

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

Namun sekuel kepada filem How to Train Your  Dragon (2010) ini sesuatu yang wajib! Ceria dan bijak, humor dan serius – ramuannya seimbang. Naskhah arahan Dean DeBlois ini dirasakan mengatasi kehebatan naskhah pertamanya.

Kali ini, semua elemen yang ditampilkan terasa lebih hebat dan efektif impaknya. Ini kerana ia memaparkan cabaran yang lebih hebat terhadap teraju utamanya, Hiccup (lakonan suara Jay Baruchel).

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

Hiccup kini bukan lagi seorang kanak-kanak lelaki. Justeru bapanya, Stoic (Gerard Butler)  mahu Hiccup menjadi ketua puak Viking yang mendiami perkampungan Berg.

Ini kisah lima tahun selepas puak Viking mencapai perdamaian dengan golongan naga dan hidup bersama dalam keadaan aman damai.

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

Namun, senario itu diganggu oleh lelaki yang sangat jahat, Drago (Djimon Hounsou). Ini buat julung-julung kalinya, Hiccup (dan francais filem How to Train Your Dragon) menyaksikan kejahatan dalam bentuk manusia. Ini pengalaman baharu buat Hiccup. Ia juga membawa sesuatu yang segar untuk dinikmati dalam paparan naskhah tersebut.

Bukan itu sahaja elemen baharu yang dipaparkan dalam How to Train Your  Dragon 2. Memperkenalkan karakter Valka (Cate Blanchett), ibu Hiccup yang sudah sekian lama menghilangkan diri.

how-to-train-a-dragon-2-mekanika (1)

Valka digambarkan sebagai seorang perawat naga yang cedera. Dia juga boleh bertukar menjadi satria wanita apabila keadaan memerlukan. Valka ternyata sukses dalam menyuntik elemen dramatik untuk naskhah ini.

Naskhah ini lebih terasa kehebatannya yang sehingga menaikkan suhu termometer adrenalin ekoran banyak babak-babak yang mengejutkan dan tidak terduga sama sekali.

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

Impak lakonan suara barisan pelakon sudah tentu melengkapkan lagi kehebatan naskhah arahan bijak Dean DeBlois ini.

Ini satu saranan. Nikmati naskhah ini seadanya kerana inilah peluangnya untuk merasai kenikmatan hidup yang dipaparkan cukup hidup secara visual di layar perak, selain   dapat dirasai kehebatannya dengan begitu mendalam sekali.

Google ads

admin

mekanika.com.my / permotoran gaya baru untuk generasi baru.
Check Also
Close
Back to top button