Buletin

SEAKAN KEBAL UNDANG-UNDANG, 25 WARGA ASING DITAHAN MEMANDU TANPA LESEN

Senario warga asing yang tidak gentar dengan undang-undang negara berterusan apabila 25 orang diambil tindakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Melaka kerana memandu tanpa lesen.

Dalam Operasi Pemandu Warga Asing (PEWA) dilakukan selama dua jam di sekitar Melaka Sentral petang kelmarin, sebanyak 23 buah motosikal dan dua buah kereta disita.

Pengarah JPJ negeri, Muhammad Firdaus Shariff berkata, warga asing yang dikenakan kompaun RM300 setiap seorang melibatkan 16 etnik Rohingya, lapan Bangladesh dan seorang Pakistan.

Menurutnya, kesemua mereka diambil tindakan kerana memandu tanpa sebarang lesen memandu yang sah.

“Pemilik kereta dan motosikal milik warga tempatan yang disewakan kepada warga asing ini juga turut dikenakan kompaun sebanyak RM300 dan kesemua kenderaan telah disita.

“Sewaktu ditahan mereka langsung tidak cuba melarikan diri malah secara rela ditahan dan dikenakan kompaun. Walaupun operasi dijalankan agak pendek selama dua jam namun tangkapan dilakukan petang semalam adalah tinggi,” katanya.

Tambah Muhammad Firdaus, masalah warga asing memandu tanpa lesen semakin menunjukkan peningkatan ekoran sebanyak 283 kes dicatatkan sepanjang PEWA yang dijalankan sejak Januari sehingga Julai lalu.

“Etnik Rohingya paling ramai melakukan kesalahan memandu tanpa lesen seramai 63 orang diikuti Pakistan (9) dan Bangladesh (6).

Kompaun yang dikutip atas kesalahan tersebut sepanjang tempoh tujuh bulan pertama tahun ini adalah sebanyak RM84,900,” jelasnya. – Kosmo Online

Google ads
Back to top button