Iklan Pilihan

#IKLANPILIHAN: K24 MAMPU MILIK. HONDA CIVIC TYPE-R JADI-JADIAN

Satu perkara yang pasti tentang Honda Civic FD2 Type-R ialah harganya yang kekal Israel walaupun dah hampir sedekad umurnya. Ya, kalau dibandingkan kereta performance dalam kelasnya seperti Mazda 3 MPS, Renault Megane RS, FD2R memang paling merepek harga jualan terpakainya.

Ia berkenaan permintaan dan penawaran. Kereta ini masih ada versi recond yang dibawa masuk oleh pengimport, belum daftar dan harganya sama dengan CIvic FC 1.5 turbo baru.

Pilihan kedua ialah beli di pasaran terpakai. Ketika diperkenalkan dulu oleh Honda Malaysia, harganya ialah RM199,800. Sekarang, harga terpakai bagi versi Honda Malaysia masih seputar RM100K juga lah.

Kalau versi standard tanpa modifikasi, lagi mahal biasanya orang jual.

Ada pilihan lain tak?

Toyota Avanza – MREC – Desktop

Ada. Versi convert. Tapi kalau jenis convert CKD 1 kereta pun tidak murah jugalah senang cakap. Sebab versi convert ni dah siap jajan, toyol bagai. Ia dijual pada harga tinggi.

Habis tu, kalau nak pakai juga Type R macamana?

Ini pun antara pilihan yang baik.

Ia adalah versi asal Civic FD tempatan yang disalin dengan campuran bahan kimia. EH silap, campuran beberapa perkakasan. Ada ori, ada PU, ada dari Odysssey ada dari FD2.

Belanja buat begini biasanya lebih murah dan disebabkan kos pembikinannya tak tinggi, harga jualannya juga agak munasabah.

……………………………………………………….

Honda Civic FD 2.4 Rawang, Selangor RM65,000

Tahun : 2008

Engine:
1. Stock K24 Absolute RB2
2. Gearbox 6 speed FD2R (manual)
3. Wiring ori FD2R
4. ECU JS racing

Exhaust system:
Full set original FD2R 
Mufler Js racing (free)

Exterior:
1.Bumper Depan FD2R(PU)
2. Bumper belakang FD2R (PU)
3. Hood Ori FD Copy FD2R
4. Side Skirt FD2R (PU)
5. Spoiler FD2R (PU)
6.Signal Diamond Ori FD2R

Tire & Suspension:
1. Weds Sport TC105N (Thailand)
– Offset 42
– 8jj
2. NEW Toyo Tire (225/40/18) 90%
3.GAB Hi Low Soft Hard 32 step

Break System:
Front:
1. Brembo

Back:
1. Standard FD

Interior: Full Ori FD2R (red and black)
1. Front Seat Original FD2R (Type R)
2. Rear Seat Original FD2R (Type R)
3. Door Trim Original FD2R
4. Semua Pillar Original FD2R 
5. Speaker Board Original FD2R 
6. Dashboard Original FD2R 
7. Carpet Original FD2R
8. Meter Original FD2R 
9. Defi Meter 3 beradik (Thailand)
10. Sun Visor Original FD2R
11. Gear Knob Original FD2R 
12. NEW DVD Player (Kenwood)
13. Reverse Camera Original FD2R

Selling Price : Rm65,000 (nego)

Whatsapp: +60179226096

……………………………………………….

Kalau ada minat, boleh call nombor di atas. Berbaloi beli ni. Serius. Dari luar nampak sebijik Type-R dah. gearbox pun manual.

GALERI

Tags
Google ads
Back to top button