Buletin

NISSAN BAKAL TAMATKAN PENGELUARAN SUPERCAR GT-R: NISSAN HYPER FORCE JADI PENGGANTI?

Menurut laporan Creative Trend dan Car Expert, Nissan bakal menamatkan produksi supercar GT-R dalam masa terdekat, selepas 17 tahun pengeluaran.

Sumber dari Nissan menyatakan, “kami telah memutuskan untuk menghentikan pengeluaran kerana akan ada banyak bahagian yang tidak boleh dikeluarkan pada masa hadapan.”

Creative Trend mendedahkan bahawa MY25 hanya akan dihasilkan 1,500 contoh terbaharu, termasuk 1,200 unit standard dan 300 varian Nismo.

GT-R siri R35 Nissan memasuki pengeluaran pada November 2007 dan telah dikemas kini beberapa kali sejak itu.

Walaupun sekitar 1,000 unit model telah dijual di Australia, model ini dihentikan pada tahun 2021 selepas gagal memenuhi peraturan keselamatan kemalangan yang lebih ketat.

Sehingga kini, terdapat sedikit maklumat mengenai laporan pengganti Nissan GT-R, di mana beberapa pihak mencadangkan ia bakal digantikan dengan model elektrik sepenuhnya – Nissan Hyper Force.

Konsep Nissan Hyper Force, yang muncul sebagai model kelima dalam siri konsep di Tokyo Motor Show terbaharu, direka untuk peminat perlumbaan.

Konsep ini dikatakan menawarkan “keseronokan pemanduan sebenar” dengan prestasi tinggi, menghasilkan 1,000kW serta selesa untuk penggunaan harian.

Walaupun laporan tentang pengganti GT-R masih belum jelas, Nissan Hyper Force versi konsep menjanjikan era baru dalam pengalaman pemanduan yang memenuhi keperluan pengguna masa kini dan pada masa akan datang.

Google ads
Back to top button